HOE HOUD JE GOEDE VOORNEMENS VOL?
Het nieuwe jaar is weer begonnen en daarmee ook de lijstjes vol goede voornemens. Misschien herken je het: je bent vol enthousiasme begonnen met een nieuwe routine of een groot project, maar na een paar weken merk je dat je weer in je oude patronen vervalt. Dit is een bekend fenomeen en het overkomt bijna iedereen. Maar wat als je ontdekt dat er meer achter jouw moeite zit om door te zetten? Zeker voor alleengeboren tweelingen speelt een dieperliggend patroon vaak een rol.
De valkuil van grote plannen
Een veelgemaakte fout bij goede voornemens is dat we de lat te hoog leggen. Het idee van “nieuw jaar, nieuwe ik” kan verleiden tot grootse plannen: elke dag sporten, een dieet volgen, een compleet nieuw project starten of eindelijk dat boek schrijven. Hoewel deze ambities prachtig zijn, vergeten we vaak dat onze energie en focus beperkt zijn. Het resultaat? Na een paar weken raken we overweldigd en geven we op.
Voor alleengeboren tweelingen is dit fenomeen nog sterker aanwezig. Je kunt een project met passie starten, maar het ook daadwerkelijk afmaken is vaak een uitdaging. Dit heeft veelal te maken met je diepe onbewuste herinnering aan verlies in de baarmoeder. Het vroegtijdige afscheid van je tweelinghelft kan een gevoel van onafheid of verlatenheid met zich meebrengen, wat zich in je leven kan uiten in moeite hebben met volhouden en iets afmaken.
De kracht van kleine stappen
Hoe kun je dit patroon doorbreken? De sleutel ligt in het kleiner maken van je plannen. In plaats van een grote transformatie te willen realiseren, kun je beginnen met kleine, haalbare stappen. Stel bijvoorbeeld niet als doel om vijf keer per week te sporten, maar start met tien minuten beweging per dag. Dit voelt behapbaar en geeft je al snel een gevoel van succes, wat motiveert om door te gaan.
Wil je gezonder gaan eten gooi dan niet meteen je hele eetpatroon om maar start met bijvoorbeeld om alleen je avondeten gezonder te maken. Na een paar weken breid je dit uit met je lunch.
Alleengeboren tweelingen kunnen extra baat hebben bij plannen opknippen in behapbare stukjes. Door kleine successen te boeken, kun je je innerlijke overtuiging veranderen. In plaats van “zie je wel, ik kan het niet” daag je jezelf uit om iets kleins tot een goed eind te volbrengen. Je bewijst aan jezelf op deze manier dat je in staat bent dingen af te maken, hoe klein ze ook zijn. Dit bouwt vertrouwen op, en dat vertrouwen vormt de basis voor grotere stappen.
Zelfcompassie als fundament
Een ander belangrijk aspect kan zijn het gebrek aan zelfcompassie. Goede voornemens komen vaak voort uit een gevoel van tekortschieten: “Ik moet beter, gezonder, efficiënter zijn.” Maar wanneer je vanuit een mildere houding naar jezelf kijkt, ontstaat er ruimte voor duurzame verandering. Vraag jezelf af: Wat heb ik nu echt nodig? Waar heb ik behoefte aan? Wat voelt goed, in plaats van wat moet?
Voor jou als alleengeboren tweeling is dit extra belangrijk. Het gevoel van verlaten zijn door je tweelinghelft kan zich vertalen in een streng innerlijk oordeel. Ik zie dit vaak bij cliënten. Velen zijn immens streng en hard voor zichzelf. Door jezelf met meer zachtheid en compassie te benaderen, kun je dit patroon doorbreken en geef je jezelf de ruimte om te groeien op een manier die bij jou past.
Maak het dit jaar concreet
Als je jouw goede voornemens wilt volhouden, begin dan met het volgende:
- Maak ze klein: Kies één of twee haalbare doelen en verdeel deze in kleine stappen.
- Vier successen: Geef jezelf erkenning voor elke stap die je zet, hoe klein ook.
- Wees flexibel: Het is oké om je plan aan te passen als dat nodig is.
- Zoek steun: Deel je doelen met iemand die je vertrouwt en vraag om aanmoediging.
- Herinner jezelf aan je waarom: Waarom is dit doel belangrijk voor jou? Dit helpt je gemotiveerd te blijven.
Conclusie
Iets volhouden vraagt om een combinatie van midlheid, kleine stapjes maken en realisme. Door klein te beginnen en het ook klein te houden, je successen te vieren en mild te zijn voor jezelf, zal het je niet alleen lukken om je doelen te bereiken. Het zal je ook helpen om op die manier een duurzame verandering in je leven teweeg te brengen. En dat is pas echt een waardevol voornemen.
Heb je het gevoel dat je dit niet alleen voor elkaar krijgt dan help ik je graag natuurlijk. Neem contact met mij op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
© Aranka Reeuwijk